mamamedia.nl

Wat is een speedverslaving?

Verslavingen zijn er in alle soorten en maten; zo kan je verslaafd zijn aan drugs en alcohol, maar ook bijvoorbeeld aan gokken of gamen. Een verslaving die relatief vaak voorkomt is de speedverslaving; speed heeft namelijk een vrij hoge kans op zowel lichamelijke als geestelijke verslaving. In deze blog gaan we het hebben over wat een speedverslaving precies is, hoe het zich ontwikkelt en wat de gevolgen zijn.

Wat is speed?  

Speed, ook wel amfetamine genoemd, is een sterk stimulerende stof die werkt op het centrale zenuwstelsel. De drug komt meestal in poedervorm en is bijna altijd versneden met andere stoffen (bijvoorbeeld cafeïne). Dit is omdat speed in pure vorm een te sterke werking heeft die vaak ongewenste effecten met zich meebrengt. Speed staat op lijst 1 van de Opiumwet en daarmee is bezit, productie en handel van speed strafbaar.                                                                                              

De effecten van speed zijn onder andere: een opgewekt gevoel, helder en alert zijn, een zelfverzekerd gevoel, onderdrukking van het hongergevoel, meer concentratie hebben en onderdrukking van moeheid. Daarnaast zijn er ook nog enkele ongewenste effecten die speed zou kunnen veroorzaken, zoals tandenknarsen, spierkramp, hartkloppingen, zweten en duizeligheid. De effecten zijn hierbij wel afhankelijk van de wijze waarop de speed gebruikt wordt en de dosis die wordt gebruikt. Speed wordt meestal gesnoven, maar kan ook geslikt of gespoten worden. Er zijn verschillende kenmerken waaraan je het hebben van een speedverslaving kan herkennen. Je bent bijvoorbeeld constant bezig met verlangen naar speed en het gevoel wat je ervan krijgt. Daarnaast lukt slapen vaak niet meer en je valt heel erg af omdat speed het hongergevoel onderdrukt. Ook ben je altijd moe, tenzij je speed gebruikt.

Hoe ontwikkelt een speedverslaving zich?

Speed is, zoals eerder vermeld, zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Iemand verlangt terug naar het levendige gevoel wat ze van de drug kregen en gaat het steeds vaker gebruiken. Daarnaast wordt er door het vele gebruik een tolerantie voor de drug opgebouwd en is er dus een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te krijgen. Op den duur is iemand niet meer in staat normaal te functioneren zonder het gebruik van speed. Een speedverslaving heeft op lange termijn ernstige gevolgen. Hoe langer het speedgebruik aanhoudt, hoe erger de verslaving en dus ook de negatieve gevolgen zullen zijn. Hersenletsel, schade aan de tanden en kiezen (door het tandenknarsen), depressieve gevoelens, psychoses en impotentie zijn slechts een paar van de negatieve gevolgen die op den duur kunnen ontstaan. Daarnaast ontstaan er door de verslaving ook vaak problemen met de sociale omgeving en de werkomgeving. Als jij last hebt van een dergelijke verslaving, raden we je aan zo snel mogelijk hulp te gaan zoeken bij een kliniek die gespecialiseerd is in verslavingszorg.

Mobiele versie afsluiten