Erachter komen dat je kind gepest wordt, is een nachtmerrie voor elke ouder. Het liefst wil je je kind zo goed mogelijk beschermen tegen kwaad van buitenaf, maar soms gaat dit niet altijd even makkelijk. Bijvoorbeeld als je kind online gepest wordt. Wanneer een kind op school gepest wordt, is het over als hij of zij thuis is of kan het opgelost worden door naar een andere school te gaan. Online is dit niet zo gemakkelijk. Je kind kan hierop non-stop lastig gevallen worden, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. In deze blog vind je enkele do’s and don’ts voor ouders voor de omgang met cyberpesten.
Do: praat met je kind
Voordat je vanuit jezelf actie gaat ondernemen, is het belangrijk om te overleggen met je kind wat hij of zij wilt dat je doet. Sommige kinderen willen helemaal niet dat hun ouders actie ondernemen, maar hebben alleen behoefte aan steun en een luisterend oor. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn. Wanneer je voor eigen rechter gaat spelen, is er een grote kans dat je kind voortaan problemen voor zichzelf gaat houden.
Don’t: je kind afsluiten van internet
Dit is misschien het eerste waar je aan denkt als ouder zijnde. Als ik mijn kind weghoudt van het internet, stopt het pesten ook. Een logische gedachte, maar zeker geen oplossing. Deze ‘oplossing’ is vaak ook een reden waarom kinderen niks tegen hun ouders durven te zeggen over cyberpesten. Wanneer je het internet van een tiener afneemt, neem je bijna zijn hele sociale leven af. Zo komt je kind alleen maar meer in isolement terecht en zal hij of zij buiten veel dingen vallen. Iets wat je al helemaal niet moet willen als ouder.
Do: kijk mee naar zijn social media profielen
Ga als ouder eens goed rondneuzen op de social media profielen van je kind. Zo kom je er misschien achter wat een mogelijke reden kan zijn voor het gepest. Veel tieners baseren hun populariteit op het aantal volgers en likes dat ze op hun profiel hebben. Het kan zijn dat jouw kind die maar heel weinig heeft vergeleken met klasgenoten. Je kan als ouder je kind een steuntje in de rug geven door, zonder dat hij of zij het weet, volgers of likes te kopen voor bijvoorbeeld Instagram. SocialParadise biedt voor bijna elk social media platform volgers en likes aan tegen een scherpe prijs. Wanneer de likes op de foto’s van je kind ineens sterk toenemen, kan dat een boost geven aan het zelfvertrouwen. Zo gaat je kind al een stuk zelfverzekerder het web op.